مصاحبه اختصاصی با آرش کریم بیگی، مدیر روابط عمومی ایرانسل

نوشته آرش زاد 27 تير 1390

قرار ما ساعت ۱۱ روز دوشنبه در دفتر ایرانسل بود. با چند دقیقه تاخیر به جردن می‌رسیم! وارد ساختمان می‌شویم و پس از هماهنگی با حراست، کارت‌های خبرنگاری را می‌گیریم تا به طرف دفتر روابط عمومی حرکت کنیم. قبل از انجام مصاحبه، کاربران سوالات زیادی را از طریق ایمیل و کامنت برای ما ارسال کرده بودند. ما نیز سوالات را جمع‌آوری کردیم تا در طول زمان مصاحبه، آن‌ها را از آرش کریم بیگی بپرسیم.

آرش کریم بیگی

پس از ورود به دفتر او و یک گپ و گفت دوستانه، مانند روال گذشته مصاحبه‌ها از او خواستیم تا خودش را بیشتر برای ما معرفی کند تا پس از آن، نوبت به پرسش سوالات اصلی برسد. مصاحبه زیر، حاصل گفتگوی دو ساعته ما با آرش کریم بیگی، مدیر روابط عمومی شرکت ایرانسل است.

ابتدا از همه لطفا خودتان را معرفی کنید

آرش کریم بیگی، متولد شهریور ۶۲. دانشگاه آزاد، الکترونیک و خواجه نصیر صنایع خواندم. سال ۷۴ فعالیت رسانه‌ای را از روزنامه آفتابگردان شروع کردم و بعد به مرور در رسانه‌هایی مثل همشهری، خانه، آفتاب یزد، هموطن سلام، عصرارتباط و … فعالیت کردم تا به آژانس خبری فناوری اطلاعات و ارتباطات (ایستنا) رسیدم. در بخش تله‌کام نیز در سال ۸۴ تالیا بودم و بعد تا شهریور ۸۶ شرکت ارتباطات سیار فعالیت می‌کردم و از شهریور ۸۶ وارد ایرانسل شدم.

کار با وب را دقیقا از چه سالی شروع کردید؟

این شانس را داشتم تا با تجربه فعالیت در شبکه‌های تعاملی BBS در محیطی فقط متنی، خیلی زود فضای مجازی را تجربه کنم. فکر می‌کنم اولین بار سال ۷۹ یا ۷۸ بود که از طریق آپادانا (که آن زمان اگر اشتباه نکنم دومین ISP ایران بود) با اینترنت آشنا شدم. کادوی عیدم ۱۰ ساعت اکانت اینترنت بود! البته آن زمان به افراد زیر ۱۸ سال اینترنت نمی‌دادند و باید می‌رفتید کپی شناسنامه می‌دادید و فرم پر می‌کردید تا به شما اکانت Dial Up بدهند. خاطرم هست پشت آن صفحه فرم ثبت‌نام، اسکرین‌شات‌هایی بود که نحوه ساختن Dial Up Connection را آموزش می‌داد. من اولین بار کانکشن را ساختم اما در آن‌جا، چیزی درباره بعد از آن نوشته نشده بود! ولی درواقع اولین تجربه حضورم در محیط مجازی به سالهای قبل از ۷۸ و محیط BBS برمی‌گردد.

آرش کریم بیگی

مدتی بعد با Front Page اکسپرس به صورت دستی، صفحه استاتیک درست کردم و در ژئوسیتی یاهو که بعدها به یک آدرس آی‌پی و در نهایت به Arashy.com رسید. آرشی دات کام اوائل روی کامپیوتر یکی از دوستانم که در ISP البرز کارمی‌کرد هاست شده بود و خیلی شب‌ها نظافت چی یا سرایدار این کامپیوتر را خاموش می‌کرد و سایت من هم می‌خوابید!

در آرشی دات کام، بعد از بی‌بی‌اس برای اولین بار نوشتن درباره تله‌کام را شروع کردم و اولین مطلبم هم در مورد این بود که چه کار کنیم تا خط تلفن‌مان کم‌تر نویز بگیرد تا بتوانیم دایل‌آپ کانکشن بهتری داشته باشیم و دومین مطلبم هم در مورد استفاده از سیگنالینگ c7 و ورود سرویس نمایشگر شماره تماس گیرنده به چند مرکز تلفن ثابت تهران بود. الآن هم در ICTNA می‌نویسم.

ایستنا (ICTNA) را از کی شروع کردید و در حال حاضر چطور آن‌را به‌روز رسانی می‌کنید؟

بعد از Arashy.com دامینی را با نام iranictnews.com را ثبت کردم که درمدت زمان کوتاهی ترافیک فوق العاده‌ای جذب کرد، که بعدها دامنه آن توسط شرکت آمریکایی ثبت کننده دامین بسته شد و مدتی پس از آن، یعنی در آبان سال ۸۳ ایستنا را شروع کردم. برای آپدیت هم از زمان‌هایی که در اختیار دارم استفاده می‌کنم.

خُب، به سراغ ایرانسل برویم. کمی از وضعیت فعلی و سرویس‌ها برای‌مان توضیح دهید

ایرانسل در حال حاضر بر روی دو بستر اصلی سرویس‌دهی می‌کند: خدمات تلفن همراه بر پایه فناوری GSM و خدمات اینترنت پر سرعت بی‌سیم بر پایه فناوری وایمکس. در بخش تلفن همراه در کم‌تر از ۵ سال بیش از ۱۸۰۰ شهر و دهستان، حدود ۲۰ هزار کلیومتر جاده و ۱۸ هزار روستا را پوشش داده‌ایم. در بیش از ۱۰۰۰ شهر به کاربران خود سرویس Edge (یک نسل بالاتر از GPRS) می‌دهیم و به عنوان اپراتوری که بیشترین حجم رومینگ روی سیم‌کارت‌های دائمی و اعتباری را در ایران داریم (۱۲۷ کشور و ۲۹۶ اپراتور برای سیم‌کارت‌های دائمی، ۴۶ کشور و ۸۶ اپراتور برای سیم‌کارت‌های اعتباری)، کاربران‌مان در ۷۵ کشور و ۱۷۸ اپراتور علاوه بر مکالمه امکان استفاده از اینترنت موبایل [بسته به نوع تکنولوژی اپراتور] را نیز می‌توانند داشته باشند.

آرش کریم بیگی

در بخش وایمکس نیز ما اولین اپراتوری بودیم که در ایران سرویس واقعی وایمکس را آن هم با این گستره ارائه کردیم و با گذشت حدود ۲ سال، در ۲۰ شهر و ۷ استان به کاربران خود سرویس وایمکس می‌دهیم. در مناقصه‌ای که برای این کار از سوی سازمان تنظیم مقررات و ارتباطات رادیویی برگزار شد، ما تشخیص دادیم که در ۶ استان این خدمات را ارائه کنیم و بعد از این‌که در هر ۶ استان برنده شدیم، تهران به دو استان تهران و البرز تقسیم شد و برای همین، حالا ۶ استان به ۷ استان افزایش پیدا کرده است. الآن در بازار Wireless Broadband هم همانند بازار تلفن همراه ما پیشرو و راهبر هستیم؛ چه از نظر کیفیت و چه از نظر قیمت و تکنولوژی.

در حال حاضر وایمکس ایرانسل از نظر کیفی در چه وضعیتی قرار دارد؟

برای بررسی وایمکس باید ۳ نکته را در نظر بگیریم. ثبت نام و پرداخت، نصب، راه اندازی و استفاده از سرویس و کیفیت خدمات اصلی پس از آن.

لطفا ابتدا این موضوع را مشخص کنید که از زمان ثبت نام تا زمان اتصال سرویس وایمکس، چه مدتی را باید منتظر ماند؟

الآن شما چند مسیر برای ثبت نام وایمکس دارید. اول این‌که به وب‌سایت ایرانسل مراجعه کنید و ثبت‌نام خود را انجام دهید. روش دوم مراجعه به یکی از نمایندگی‌های وایمکس ایرانسل و روش سوم تماس با شماره ۷۰۷ از روی سیم‌کارت‌های ایرانسل و ۰۹۳۷۷۰۷۰۰۰۰ از خطوط بقیه اپراتورها است. ایرانسل چه در وایمکس و چه تلفن همراه، بزرگترین مرکز خدمات پس از فروش را تاسیس کرده است.

آرش کریم بیگی

در خصوص زمان‌هایی که ما Promotion داریم، زمان انتظار افزایش می‌یابد. در مورد نصب، سعی کردیم این زمان را از لحظه پرداخت تا لحظه اتصال به زیر ۳ روز برسانیم ]در حال حاضر ۷ روز[ اما ممکن است در این میان چند وقفه ایجاد شود. مثلا این‌که گزارش بانک در مورد پرداخت مشتری به ما نرسد.

در خصوص رفع مشکلات کاربرانی که از سرویس وایمکس استفاده می‌کنند نیز چند مسیر وجود دارد. تماس با مرکز تماس شبانه روزی وایمکس به شماره‌های که گفتم، ایمیل به wimax[@]mtnirancell.ir، سیستم تیکتینگ که در پنل Ecare کاربر وجود دارد و مراجعه به نمایندگی‌های ایرانسل. به نظرم مردم ترجیح می‌دهند تا در این‌گونه مواقع با یک هوش انسانی مستقیما حرف بزنند تا بخواهند از طریق ایمیل و یا روش‌های دیگری اقدام کنند و این باعث می‌شود لود بیشتری روی این موضوع برای ما وارد شود. به این مورد نیز باید توجه داشت که شکل رفتار کاربر در وایمکس، اعلام مشکل و پی‌جویی، متفاوت از شکل رفتار او در GSM است. الان بیش از ۷۵ درصد از کاربرانی که با مرکز تماس GSM ما ارتباط برقرار می‌کنند، در کم‌تر از ۲۰ ثانیه پاسخ مورد نظر خود را دریافت می‌نمایند.

بعد از این‌که ۱۰ دقیقه پشت خط منتظر بمانند؟

نه، مشت نمونه خروار نیست. ما این‌جا در مورد میانگین‌ها صحبت می‌کنیم. به این مورد دقت کنید که چه در جی‌اس‌ام و چه در وایمکس، ایرانسل بزرگ‌ترین مرکز تماس خاورمیانه را تاسیس کرده است. ما می‌دانیم که باید سرویس خوب، با کیفیت و در دسترس بدهیم و هزینه‌ها را انجام داده‌ایم اما در بعضی از زمان‌های لود ترافیک که به‌صورت مقطعی هستند موضوع فرق می‌کند.

چند درصد از پوشش منطقه شهر تهران از طریق مودم‌های USB امکان دریافت وایمکس را دارد؟

در حال حاضر حدود بین ۷۵ تا ۸۰ درصد.

در مورد سرویس نامحدود اینترنت وایمکس، اطلاعات دقیقی به کاربر داده نشده. مفهوم دقیق نامحدود چیست؟

ما در پورتال وایمکس ایرانسل، یک بخش با عنوان خط مشی مصرف صحیح داریم و آن‌جا خیلی شفاف همه چیز را توضیح داده‌ایم. یعنی کاربر حق ندارد از سرویس خود مثلا برای دانلود و سرور فایل شرینگ، وب سرور و یا هاستینگ، اسپم، P2P و یا به اشتراک‌گذاری تجاری استفاده کند. شما به عنوان یک کاربر خانگی یا شرکتی که اینترنت را بین کارمندان خود به اشتراک گذاشته‌اید، اگر موارد مطرح شده را انجام ندهید، هیچ‌گاه به سقف مورد نظر برای محدود سازی اشتراک نخواهید رسید.

آرش کریم بیگی

چندی پیش ایرانسل شروع به ارائه میکروسیم به کاربران خود نمود. در این مورد می‌توانید بیشتر توضیح دهید؟

بحث اصلی بر سر این موضوع است که ما می‌خواهیم همیشه راهبر باشیم و نیازهای ارتباطی مشترکین را تامین کنیم و تا جایی که می‌توانیم با تکنولوژی دنیا پیش برویم. ارائه میکروسیم هم در راستای همین مسئله بوده است. حالا کاربران دستگاه‌های پیشرفته ارتباطی مثل گوشی‌های آیفون یا تبلت‌های آیپد و برخی نت‌بوک‌ها و نوت‌بوک‌ها به‌راحتی و بدون هیچ دردسری می‌توانند یکی از سیم کارت‌های دائمی، اعتباری، پیام رسان دائمی و یا پیام رسان اعتباری ایرانسل را برحسب نیازشان تهیه و استفاده کنند.

در مورد SMSهای ایرانسل، فکر نمی‌کنید که تعداد این اس‌ام‌اس‌های تبلیغاتی بیش از حد زیاد است؟

درحال حاضر ایرانسل اس‌ام‌اس تبلیغاتی ندارد، فکر میکنم منظورتان اس‌ام‌اس های اطلاع‌رسانی در مورد خدمات، محصولات یا طرح‌های تشویقی است. در حال حاضر از این بستر فقط برای معرفی خدمات و محصولات جدید ایرانسل استفاده می‌کنیم اما به هر دلیل اگر مشترکین مایل به دریافت این پیام‌های اطلاع رسانی نیستند، می‌توانند با تماس به ۷۰۰ از روی سیم‌کارت‌های ایرانسل و یا ۰۹۳۷۷۰۰۰۰۰۰ از روی سایر خطوط نسبت به عدم دریافت اس‌ام‌اس‌ها اقدام نمایند.

آرش کریم بیگی

مشترکین سیم‌کارت‌های دائمی شما خدمات کم‌تری نسبت به مشترکین اعتباری دریافت می‌کنند؛ چرا؟

مشترکین سیم‌کارت‌های دائمی مزایای خاص مربوط به خود را دارند. اول این‌که Postpaid هستند؛ یعنی اول استفاده می‌کنند و بعد پرداخت می‌نمایند. دوم این‌که هزینه مکالمات آن‌ها ارزان‌تر از سیم‌کارت‌های اعتباری است. یک سری خدمات مانند دریافت ریز مکالمات هم صرفا متعلق به مشترکین دائمی ماست.

در مورد سرویس نما و امکانات آن به کاربران ما توضیح دهید

همان‌طور که می‌دانید ایرانسل برای اولین بار در ایران اقدام به ارائه سرویس‌های مبتنی بر مکان یا LBS کرده است. نما یا نقشه مجازی ایرانسل، به نظرم یک گام بلند در ارائه خدمات ارزش افزوده پیشرفته و سرویس‌های مبتنی بر مکان بود. یکی از سرویس‌هایی که می‌توان بر این بستر ارائه کرد نمای خانواده و نمای دوستان است. خدمات تجاری، تبلیغاتی و فرهنگی زیادی را می‌توان از این طریق به کاربران ارائه نمود.

به طور مثال می‌توانید سیستم را تنظیم کنید تا اگر فرزندتان از مسیر مدرسه خود خارج شد برای شما پیام هشدار ارسال شود و بسیاری مثال‌های دیگر که می‌توان در این زمینه‌ها بیان کرد.

سرویس نما دارای دو بخش نمای دوستان و نمای خانواده است. در نمای دوستان سرویس دو طرفه است اما در نمای خانواده، شما می‌توانید فرزند خود را جانمایی کنید اما او نمی‌تواند این کار را انجام دهد. استفاده از امکانات نما هم از طریق وب، هم از طریق اس‌ام‌اس و هم به‌وسلیه کد USSD امکان‌پذیر است و شما می‌توانید مشترکی که به شما مجوز داده را مکان‌یابی کرده و با اس‌ام‌اس، ام ام اس یا یک وب‌سریس از موقعیت جغرافیایی او مطلع شوید.

پس از این‌که شرایط و ضوابط مربوطه به این سرویس را مطالعه کرده و ثبت‌نام نمودید می‌توانید از این خدمات استفاده کنید.

کمی از ایرانسل فاصله بگیریم! خبرنگار بودنتان چقدر روی موقیعت شغلی شما تاثیر گذاشته است؟

طبعا خیلی، در واقع این مسیری بود که کم‌کم به این‌جا رسید.

آرش کریم بیگی

با توجه به این‌که خودتان وبلاگ‌نویس بوده‌اید، فعالیت فعلی وبلاگ‌نویسی در ایران را چطور می‌بینید؟

راستش را بگویم، رو به اوفول و هرزگی! البته در مجموع حجم محتوا بسیار خوب شده اما به همان میزان رها شده است.

اگر بخواهید یک آرزو برای وب فارسی بکنید، آن آرزو چیست؟

فکر می‌کنم بهترین موضوعی که بتوان به آن اشاره کرد این باشد که زبان فارسی در سرویس‌دهنده‌های دنیا جزء اولویت آنان باشد نه جزء ویژگی‌های آخرشان. چون اگر واقع بین باشیم در حوزه وب، الان راهبر یا حتی به نوعی تاثیرگذار نیستیم اما باید وضعیت به جایی برسد که به‌طور مثال وقتی گوگل و یا هر شرکتی، سرویسی را معرفی می‌کنند، ارائه محیط کاربری فارسی جزء اولیت‌شان باشد. طبعا رسیدن به این‌جا مقدمات و زیرساخت‌های مختلفی را می‌طلبد.

الآن گوگل برای شبکه پلاس خود این کار را انجام داد

بله جالب بود. اگر گوگل از همان ابتدا توضیحات فارسی خود را ارائه نمی‌داد، شاید خیلی‌ها درک درستی از مفاهیم موجود در آن نمی‌کردند. همین کار را می‌توان از طریق ویکی‌هایی که به کمک کاربران تکمیل می‌شود نیز انجام داد. البته باید به این نکته هم توجه داشت که کاربر زبان فارسی تنها، کاربر ایرانی نیست.


از آرش کریم بیگی بابت شرکت در این مصاحبه و پاسخ به پرسش‌های کاربران وبلاگینا تشکر می‌کنیم. تصاویر کامل این مصاحبه از یلدا ذبیحی، در صفحه فیس‌بوک وبلاگینا موجود است. نظرات خود را در رابطه با این گفتگو می‌توانید در ادامه این مطلب بیان نمایید.